Vizelési problémák

A vizelési problémák nagy bajt is jelezhetnek

Bár 45 év felett már a férfiak felét érintik a vizelési problémák, ezeket sem szabad félvállról venni. Az azonos tünetek mögött gyakran nagyon különböző betegségek állnak.

Időskorban gyakori panasz a vizelési habitus romlása, amivel párhuzamosan nappal és éjjel is nő a vizelési ingerek száma. Szintén jelentkezhet nehéz vizelés. A korábbi vizeletsugár vastagsága csökken, inkontinencia és a vizelési ingerek változása szintén jellemző. Ez 50 év felett egyátalán nem minősül ritkának vagy éppen meglepőnek. Azonban ezek a tünetek, még idősebb korban sem minden esetben természetes eredetűek. Bizonyos tünetek jelenlétekor pedig többnyire már komolyabb a baj.

Melyek a legáltalánosabb vizelési problémák?

  • A korábbinál gyakoribb és/vagy hirtelen vizelési inger
  • Vizeletindítási nehézség
  • Éjszakai felébredés (vizelési inger következtében)
  • Csökkenő vagy megszakadó vizeletsugár
  • A hólyag nem teljes kiürülése
  • Vizeletcsepegés, inkontinencia
  • Kellemetlen érzés vizelés közben
  • Véres vizelet

Mi okozhatja ezeket a tüneteket?

Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás
A felelős leggyakrabban a prosztata jóindulatú megnagyobbodása. A prosztata vagy dülmirigy a nemi érés folyamán kezd intenzív növekedésbe (mivel a spermiumképzésben vesz részt) és ez a folyamat idős korban is folytatódik. Egy bizonyos méret elérése után a prosztata elnyomhatja a húgycsövet, ami a fentebb említett tünetek jó részéhez vezet. A prosztata jóindulatú megnagyobbodása negyven éves korban már minden ötödik férfit érint, míg időskorban szinte mindannyiukat.

Prosztatagyulladás
Ha a tünetek között a kellemetlen vizelés is feltűnik, akkor erre gyanakodhatunk. Ez tulajdonképpen a prosztata, azaz a belső férfi nemi szervekhez tartozó dülmirigy gyulladásos megbetegedése, amelynek két típusát különböztetjük meg: akut (hirtelen fellépő, tünetei intenzívebbek) és krónikus. Ez utóbbi tünetei hosszú időn keresztül fennállnak és intenzitásuk váltakozik a tünetmentes, valamint a komoly problémákat okozó időszakok között. Ritkán, de előfordulhat tünetmentes prosztatagyulladás is, amelynél a páciens teljesen tünetmentes, és a probléma megléte csak egy termékenységi vizsgálat során derül ki.

Prosztata- vagy húgyhólyagdaganat
Sajnálatos módon a prosztatatumor a kezdeti (jó eséllyel gyógyítható) stádiumában teljesen tünetmentes és később is többnyire a jóindulatú prosztatamegnagyobbodáshoz hasonló problémákat okoz. A különbség abban érhető tetten, hogy a kezelés nem hatásos és a tünetek gyorsan romlanak. A hólyagrák esetében pedig a véres vizelet – más trauma vagy fertőzés híján – többnyire egyértelmű jel, de ebben az esetben is az előrehaladott állapotban jelenik meg. A férfiak daganatos megbetegedései között jelentős helyet foglal el a két említett kórkép. A prosztata- a legyakoribb, míg a hólyagrák a fiatalabb férfiak esetében a negyedik, az idősebbeknél a második a rákos esetek számát tekintve, ám korai stádiumban még jó eséllyel gyógyíthatók. Így különösen fontos, hogy esetleges kialakulásukat időben diagnosztizálják. Javasolt, hogy amennyiben a családban előfordult a két daganattípus valamelyike, úgy 45-, egyéb esetben 50 év felett évente keressünk fel egy urológiai szűrést.

< Vissza a főoldalra