Időskori vizelési problémák

Vizeletproblémák az „ezüst” korban

A kor előrehaladtával szinte minden férfi megismerkedik valamilyen vizeléssel kapcsolatos problémával. Bár ez többnyire természetes folyamat, a vizsgálat így is erősen javasolt a kockázatok miatt!

Mit nevezünk időskori vizelési problémának?

Időskorban gyakori panasz a vizelési habitus romlása, amivel párhuzamosan nappal és éjjel is nő a vizelési ingerek száma. Szintén jelentkezhet nehéz vizelés. A korábbi vizeletsugár vastagsága csökken, csepegés, inkontinencia és a vizelési ingerek változása szintén jellemző.

Melyek a vizelési probléma tünetei?

  • A korábbinál gyakoribb és/vagy hirtelen vizelési inger
  • Vizeletindítási nehézség
  • Éjszakai felébredés (vizelési inger következtében)
  • Csökkenő vagy megszakadó vizeletsugár
  • A hólyag nem teljes kiürülése
  • Vizeletcsepegés, inkontinencia

Mi okozza az időkori vizelési problémát?

A felelős leggyakrabban a prosztata jóindulatú megnagyobbodása. A prosztata vagy dülmirigy a nemi érés folyamán kezd intenzív növekedésbe (mivel a spermiumképzésben vesz részt) és ez a folyamat idős korban is folytatódik. Egy bizonyos méret elérése után a prosztata elnyomhatja a húgycsövet, ami a fentebb említett tünetekhez vezet. A prosztata jóindulatú megnagyobbodása negyven-ötven éves korban már minden ötödik férfit érint, míg időskorban szinte mindenkit. Mivel ez egy kórkép, teljesen természetes eredetű, nem igazán tekinthető betegségnek. Ennek ellenére javasolt az urológus felkeresése, hiszen vizelési problémákat – még idős korban – sem kizárólag a prosztata jóindulatú megnagyobbodása okozhat. Más jó és rosszindulatú kórkép is okozhat hasonló tüneteket. Emellett az alapvetően jóindulatú prosztatamegnagyobbodásnak is lehetnek veszélyes végkimenetelei.

Hogyan diagnosztizálják a vizelési probléma okát?

A tünetek, rizikó faktornak tekinthető szedett gyógyszerek és az esetleges más betegségek feltárása, kizárása után az orvos a végbélen keresztül ujjával prosztatavizsgálatot végez. Ennek célja a dülmirigy állapotának, méretének és nyomásérzékenységének vizsgálata. Bár ez a művelet önmagában is vezethet eredményre, többnyire továbbiakra is szükség lehet. A pontosabb diagnózist segíti az ultrahang, míg a vérvizsgálat a prosztatarák-, a vizeletelemzés a gyulladás kizárására alkalmas.

Hogyan kezelhető a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás?

Az állapot súlyosságától és az életkortól függően több lépcsőben történhet a kezelés. Kevésbé súlyos esetben általában elegendő a gyógynövények (tökmagolaj, csalántea, természetes gyógynövényes gyógyszerek stb.) használata, mivel ezek jó hatást gyakorolnak a tünetekre és nincsen ismert mellékhatásuk. Ha ezek már nem elegendőek, akkor következik a gyógyszeres kezelés. Ebben az esetben a tünetek enyhülését és a probléma felszámolását célzó gyógyszerek egyaránt alkalmazásra kerülhetnek. Mára a gyógyszeres kezelés hatékonysága olyan magas szintű, hogy az esetek többségében a műtéti beavatkozás szükségtelenné válik. Maga a műtét ebben az esetben több különböző eljárást is jelenthet, melyek közül a kezelőorvos dönti el, hogy melyiket ítéli a leg célravezetőbbnek.

Hogyan előzhető meg a prosztata jóindulatú megnagyobbodása?

Mivel természetes folyamatról beszélünk, valójában inkább csak késleltetni lehet a tünetek megjelenését, súlyosbodását. A fentebb említett gyógynövények fogyasztása, az étkezéseknél a húsok csökkentése vagy hallal történő kiváltása, illetve a zöld tea fogyasztása segíthet ebben. Emellett érdemes csökkenteni a szeszfogyasztást, különösen lefekvés előtt. Az éjszakai tünetek enyhítéséhez a lefekvés előtti három órában már ne fogyasszunk folyadékot.

Amennyiben vizelési problémák léptek fel Önnél, kérjen urológus szakorvosi konzultációt.

< Vissza a főoldalra