Prosztatagyulladás

Prosztatagyulladás, gyakoribb, mint gondolná

Tudta, hogy a prosztatagyulladás a leggyakoribb urológiai betegség az 50 év alatti férfiak körében? Ha fájdalmat érez vagy vizelési problémái vannak, előfordulhat, hogy Ön is érintett.

Mit nevezünk prosztatagyulladásnak?

Ez tulajdonképpen a prosztata, azaz a belső férfi nemi szervekhez tartozó dülmirigy gyulladásos megbetegedése, amelynek két típusát különböztetjük meg: akut (hirtelen fellépő, tünetei intenzívebbek) és krónikus. Ez utóbbi tünetei hosszú időn keresztül fennállnak és intenzitásuk váltakozik a tünetmentes, valamint a komoly problémákat okozó időszakok között. Ritkán, de előfordulhat tünetmentes prosztatagyulladás is, amelynél a páciens teljesen tünetmentes, és a probléma megléte csak egy termékenységi vizsgálat során derül ki.

Milyen tünetekkel jár a prosztatagyulladás?

A férfi nemiszerveknek és azok környékének betegségei között gyakran kerül szóba a kismedencei fájdalom szindróma és a prosztatagyulladás. E két problémát álltalában együtt szokás emlegetni, mivel tüneteik szinte azonosak.

  • >nehéz vagy akadozó vizelés, gyakori vizelési inger, kellemetlen érzés vizelés közben.
  • potenciazavar, magömlési zavarok, kellemetlen magömlés
  • fájdalom, diszkomfort-érzés az alhasban, a gátnál (a herezacskó és az ánusz közötti terület), a lágyék és a derék környékén, esetleg a belső combban.

Hogyan diagnosztizálható a prosztatagyulladás?

Ezt a betegséget minden esetben urológus szakorvos diagnosztizálja. Az orvos a panaszok felmérése után először ún. rektális vizsgálatot végez, melynek során a prosztatát a végbélnyíláson keresztül kitapintja. Bár ez elég ijesztően hangzik, a vizsgálat minimális fájdalommal jár csupán. Ha a tünetek és a fenti procedúra alapján is egyértelműen a prosztata okozza a panaszokat, akkor laborvizsgálat következik, amelyben váladékmintából vagy spermiumból keresnek gyulladásos markereket.

< Vissza a főoldalra

Melyek a prosztatagyulladás kialakulásának rizikófaktorai?

A prosztatagyulladás elterjedésében jelentős szerepe van a mai életmódnak. A dohányzás és a ma már népbetegségnek tekinthető elhízás mellett, általában a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód sorolható fel a kiváltó okok között. Az étel- és italcsoportok közül kerülendő az alkohol (különösen a sör), a kávé, az erős teák és bizony a zsíros ételek, amelyek irritálhatják a prosztatát. A prosztatagyulladással küzdő páciensek esetében – a gyógyulás eléréséig – sajnálatos módon a gyakori szexuális élet sem javallott.

Hogyan kezelhető a prosztatagyulladás?

A prosztatagyulladás kezelése általában gyógyszerszedéssel jár. Mivel a prosztatába közvetlenül nem juttatható be gyógykészítmény, így a gyógyítás alapját képező antibiotikumokat szájon át, meglehetősen hosszú ideig (4-6 hét) kell szedni. Emellett az orvos javasolhat közvetlenül tünetekre ható szereket is (gyulladáscsökkentő, vizeléskönnyítő), amelyeket azonban csak a kellemetlenségek enyhüléséig, vagyis általában jóval rövidebb ideig kell alkalmazni. Ez utóbbiakat egyébként gyógynövényekkel is ki lehet váltani, melyeknek nincsenek mellékhatásaik, ám a gyógyszereknél lassabban hatnak. A gyógyítás fontos része a gyógyszerezés mellett az edukáció, vagyis a felvilágosítás, melynek célja a prosztatagyulladáshoz vezető rizikófaktorok azonosítása, és azok kizárása a páciens életéből. Az orvos ebben az esetben feltárja a leggyakoribb okokat, melyek a betegség kialakulásához vezethetnek, és javaslatokat tesz egy olyan életmódváltásra, ami lehetővé teszi a kiújulás elkerülését.

Ha a leírásban ismerős tünetekről olvasott, esetleg prosztatagyulladásra gyanakodik, akkor kérje szakorvos segítségét!