Idősödő férfiak problémái

Bajban az idő múlásával– időskori férfigondok

Sok olyan tünet létezik, melyekkel egy negyven-ötven év feletti férfinak meg kell ismerkednie. Bár ezeket többnyire természetes folyamatok okozzák, előfordul, hogy betegség húzódik a háttérben!

Bár a köznyelv még közel sem tart egy negyven, ötven éves, ereje teljében lévő férfit „idősnek”, az időskori férfiproblémák esetében általában ez a kor a vízválasztó. Ebben az életkorban kezdenek megjelenni az első panaszok, tünetek, melyek a kor előrehaladtával súlyosbodnak és mind látványosabbá válnak. Bár a lenti tünetek fiatalabb korban is előfordulhatnak, ezek elsősorban az idősödő szervezet természetes változásainak számlájára írhatóak.

Mik az időskori férfiproblémák tünetei?

  • Teljes vagy részleges merevedési probléma, a merevedés időtartamának csökkenése
  • Libidó csökkenés
  • Retrográd ejakuláció (a spermium nem kifelé, hanem visszafelé, a húgyhólyagba ürül)
  • Elhúzódó vagy késői magömlés
  • A korábbinál gyakoribb és/vagy hirtelen vizelési inger
  • Vizeletindítási nehézség
  • Éjszakai felébredés (vizelési inger következtében)
  • Csökkenő vagy megszakadó vizeletsugár
  • A hólyag nem teljes kiürülése
  • Vizeletcsepegés, inkontinencia

Mi okozza a tüneteket?

Potenciazavar

Fiatalabb korban általában lelki okok (szorongás, stressz, teljesítménykényszer) áll a merevedési zavar mögött, ugyanakkor negyven év felett már inkább a szervezet általános állapotára és a helytelen életmódra kell gyanakodni és nem a nemi szerv betegségére. Ezek lehetnek egyszerű és múló tényezők - például hormonális zavarok, mentális problémák vagy kismedencei kórképek - de a legtöbbször szív- és érrendszeri betegségek vagy az említettek valamilyen arányú kevert változata okozza a merevedési zavart. A kor előrehaladtával a cukorbetegség, a magas vérnyomás betegség, a mozgásszegény életmód, az elhízás, vagy éppen a dohányzás, alkohol- és gyógyszerfogyasztás is komoly oki tényezővé válhat.

Magömlési zavarok

Idősebb korban elsősorban a retrográd ejakuláció és a késői ejakuláció jelent a leggyakrabban problémát. Előbbi igen sok okra vezethető vissza, de alapvetően a húgyhólyag záródási nehézsége vagy a prosztata közeli húgycsőszakaszban megnövekvő nyomás (prosztatamegnagyobbodás) váltja ki. Ilyenkor a folyadék a kisebb ellenállás felé folyik, így végül a hólyagba ürül. Késői ejakulációról viszont akkor beszélünk, ha a magömlés csak nehézségek árán, hosszú idő alatt következik be. Bár más okok is megjelenhetnek ebben a kórképben, legtöbbször egyszerűen az idősebb korban kevésbé érzékennyé váló hímvessző miatt alakul ki.

Vizelési problémák

Időskorban gyakori panasz a vizelési habitus romlása, amivel párhuzamosan nappal és éjjel is nő a vizelési ingerek száma. Szintén jelentkezhet nehéz vizelés. A korábbi vizeletsugár vastagsága csökken, inkontinencia és a vizelési ingerek változása szintén jellemző. A felelős leggyakrabban a prosztata jóindulatú megnagyobbodása. Egy bizonyos méret elérése után a prosztata elnyomhatja a húgycsövet, ami a fentebb említett tünetekhez vezet. A prosztata jóindulatú megnagyobbodása negyven éves korban már minden ötödik férfit érint, míg késői időskorban szinte mindenkit.

Mivel az említett tünetek – szinte – mindegyikét okozhatja valamilyen veszélyesebb kórkép is, így a probléma pontos diagnózisához mindenképpen kérjük urológus szakorvos tanácsát!

< Vissza a főoldalra