Szexuális zavarok

Amikor az élvezetbe egy kis hiba csúszik…

A férfiak szexuális problémái vagy merevedéssel, vagy a magömléssel kapcsolatosak. Mi okozhatja az utóbbiakat?

Mit nevezünk szexuális zavarnak?

Szexuális zavarok alatt többnyire leggyakrabban a magömléssel kapcsolatos (ejakulációs) problémákat értjük (a merevedéssel kapcsolatos gondokra a potenciazavar kifejezést használjuk). Bár ebbe a betegségcsoportba több kórkép is beletartozik, leggyakrabban öt ejakulációs zavar jelentkezik.

Melyek a jellemző tünetek?

Az ejakulációs zavar leggyakoribb formái:

  • Korai magömlés
  • Anejakuláció (spermium nélküli ejakuláció)
  • Retrográd ejakuláció (a spermium nem kifelé, hanem visszafelé, a húgyhólyagba ürül)
  • Fájdalmas magömlés
  • Elhúzódó vagy késői magömlés

Mi okozza az ejakulációs zavarokat?

Bár minden esetben a magömlést érinti a fellépő probléma, az öt különböző betegség oka és lefolyása eltérő.
Korai magömlésről akkor beszélünk, ha a közösülés megkezdése után kevesebb, mint tíz perccel történik meg az ejakuláció (ebben a behatolás előtti magömlés is beletartozik). Ez a kórkép általában a fiatalabb fiúkra, férfiakra jellemző, és oka szinte minden esetben pszichés jellegű. Tapasztalatlanság, szorongás, teljesítménykényszer állhat a háttérben.
Az anejakulációt (magömlés hiányát) okozhatja szervi elváltozás, fejlődési rendellenesség, különböző neurológia műtétek, beavatkozások vagy akár pszichés okok is. Egyes gyógyszerek – elsősorban vérnyomáscsökkentők vagy antidepresszánsok – és a túlzott alkohol fogyasztás is vezethet ilyen kórképhez. Szintén kiváltó ok lehet a párzószervek gyulladása, de akár cukorbetegség is.
A retrográd ejakuláció igen sok okra vezethető vissza, de alapvetően a húgyhólyag záródási nehézsége vagy a prosztata közeli húgycsőszakaszban megnövekvő nyomás váltja ki. Ilyenkor a folyadék a kisebb ellenállás felé folyik, így végül a hólyagba ürül.
Fájdalmas magömlést leggyakrabban fertőzések, gyulladások okoznak, de ritkán pszichés zavarok és különböző gyógyszerek is előidézhetik.
Végül késői ejakulációról akkor beszélünk, ha a magömlés csak nehézségek árán, hosszú idő alatt következik be. Bár a fenti okok ebben a kórképben is megjelenhetnek, sokszor egyszerűen az idősebb korban kevésbé érzékennyé váló hímvessző miatt alakul ki.

Hogyan zajlik a diagnózis és a gyógyítás?

A diagnózis minden esetben alapos beszélgetéssel kezdődik. Mivel a fentebb említett betegségek ritkább esetben szervi eredetűek, így az urológus igyekszik a lehetséges lelki problémákat feltárni vagy a szedett gyógyszerek listáját összeállítani. Amennyiben felmerül a szervi gondok (gyulladás, fertőzés, elváltozás, esetleg tumor) megléte, úgy képalkotó- és laborvizsgálatok is következhetnek. Ezekben az esetekben a gyógyítás folyamata az adott szerv egészségének a helyreállítását célozza meg. Amennyiben a diagnózis gyógyszerszedéssel kapcsolatos okot tár fel, úgy az orvos igyekszik az adott gyógyszer szedését más készítménnyel vagy természetes eszközökkel (életmódváltás, mozgás, étrendváltás, stb.) felváltani, esetleg megszüntetni. Ilyen esetekben a gyógyulás gyors és látványos lehet. Lelki tényezők esetén azok felszámolása általában képes orvosolni a problémákat.

Hogyan előzhetők meg az ejakulációs zavarok?

A megelőzés esetében szintén igaz, hogy az eljárások a gondot okozó problémák szerint változik. Általánosságban igaz, hogy az egészségesebb életmód, a dohányzás elhagyása, az alkohol- és zsírfogyasztás mérséklése, a több mozgás – különösen idősebb korban – legtöbbször késlelteti a tünetek megjelenését. A mindennapi stressz csökkentése vagy feloldása, a keringési rendszer karbantartása gyakran orvosolja az ejakulációs zavarokat is, mivel a hímvessző a legtöbbször más szervek problémáit jelzi számunkra. A szervi bajok esetében – különösen 50 év felett – az évenkénti urológiai szűrés jelenthet megoldást, hiszen így idejében megelőzhetők a komolyabb gondok, és olyan problémák is feltárhatóvá válnak, melyek tünetek nélkül rombolják a szervezetet.

Amennyiben önt is érintik a fenti problémák jelentkezzen urológus szakorvosi konzultációra.

< Vissza a főoldalra