Kismedencei fájdalom szindróma

Altesti fájdalom, ami csak egyre rosszabbodik?

Minden lelete negatív, és mégis kellemetlen intim tünetektől szenved? Végigjárta már az összes urológiai szakrendelést, még sem sikerült problémájára megoldást találni? Lehet, hogy akkor önnek is kismedencei fájdalom szindrómája van!

Pontosan mit jelent a kismedencei fájdalom szindróma?

A férfi nemiszervek és azok környékén jelentkező fájdalom esetében általában két betegséget említenek az orvosok, egyrészt a prosztatagyulladást, másrészt a kismedencei fájdalom szindrómát. Gyakran előfordul azonban, hogy a prosztatagyulladással diagnosztizált betegről csak később derül ki, hogy mégis kismedencei fájdalom szindrómája van, mivel a gyulladáscsökkentő kezelések hosszabb időn át sem vezetnek eredményhez. Annak ellenére azonban, hogy a két probléma tünetei sok hasonlóságot mutatnak egymással, azok alapmechanizmusai vagy fenntartó folyamatai jelentős eltéréseket mutatnak. A prosztatagyulladás esetében ugyanis a probléma mögött igazolható gyulladásos folyamat áll, ugyanakkor a fájdalom szindróma fennállásának igazolása sokkal nehezebb, s jelenleg nem is lehet az alap klinikai vizsgálatokkal. Ez utóbbi esetben ugyanis elsősorban a perifériás és központi idegrendszer zavaraira vezethető vissza a kórok. Ezeknél a betegeknél a labor és a képalkotó vizsgálatok nem mutatnak eltérést (ritkán a kontrasztanyagos kismedencei MRI vizsgálat mutathat némi eltérést), így leginkább az olyan funkcionális vizsgálatokra lehet támaszkodni, mint például neurológiai, biofeedback, vizelési vizsgálati módszerek.

Milyen tünetekkel jár a kismedencei fájdalom szindróma?

  • Nehezebben elinduló, elvékonyodó vizeletsugár, utócsepegés, gyakori parancsoló vizelési inger, kellemetlen érzések a vizelés folyamatánál
  • Potenciazavar, magömlési zavarok, kellemetlen magömlés.
  • Fájdalom, diszkomfort az alhasban, gátnál (herezacskó és ánusz közötti terület), lágyéknál, herék környezetében, belső comboknál, derék környékén.

Hogyan kezelik a kismedencei fájdalom szindrómát?

A kismedencei fájdalom szindróma diagnózisa mellett, annak kezelése is jelentősen eltér a prosztatagyulladás esetében alkalmazottól. Ebben az esetben az antibiotikum, a gyulladáscsökkentő kúra helyett a fizioterápián van a hangsúly. A kezelés egyik legfontosabb tényezője az edukáció, azaz megérteni a kórkép mechanizmusát, hogy elkerülhető legyen a súlyosbodás. A lökéshullám kezelésekkel a kóros fájdalomköröket lehet megszakítani, fájdalomcsillapító hatást elérve. A fájdalmak kiindulásainak egyik központját jelentő gátizmokat passzívan trigger pont masszázzsal, aktívan pedig gáti tornával lehet kinyújtani, lazítani, ezáltal szintén fájdalmat csillapítva. Az intimtorna gyakorlásával a kismedencei vérkeringés növelhető, a gátizmok erősíthetők, így a vizelési, szexuális és székelési panaszok is jelentősen csökkenthetők. Itt az Affidea Férfiegészség Központban a Kriston-féle férfi gátizomtornát használjuk és tanítjuk, mivel a tapasztalatok szerint ez segíti elő leginkább a gyógyulást. A gyakorlatok rendszeres végzése jótékonyan hat a merevedési, vizelési és székelési panaszokra, valamint a fájdalomra is. Hasonló hatás érhető el a nem-szteroid fájdalomcsillapítókkal és alfa-receptor blokkolókkal (ez utóbbi nem a fájdalomra, hanem a vizelési problémákra jelent megoldást).

Hogyan előzhető meg a betegség kiújulása?

Mivel a kismedencei fájdalom szindróma esetében a fájdalom erősödéséhez vezethet az ülő testhelyzet, így érdemes életmódváltásban is gondolkodni. A betegségen – és az általános kondíción is – javít a séta, túrázás és az úszás. Sokszor ezt a betegséget tipikus sofőr-problémának tartják, mivel a folyamatos ülés és a jármű rezgése negatívan befolyásolja az idegek működését. A sportok közül pont az ülő testhelyzet miatt a kerékpározás és a motorozás sem javallott.

Ha sokat vezet, sokat ül és intim panaszai vannak, akkor biztos lehet abban, hogy állapota csak súlyosbodni fog. A kismedencei fájdalom szindróma magától nem múlik el, mindenképpen keresse fel urológiai szakrendelőnket.

< Vissza a főoldalra