Pénisz panaszok

Amikor a pénisz beteg

A hímvesszővel kapcsolatos problémák nagy része könnyen diagnosztizálható és gyógyítható, de – elhanyagolásuk esetén – legalább ilyen könnyen okozhatnak komoly bajokat is.

A pénisz a férfiasság szimbóluma, annak problémái pedig a férfiak számára a legfontosabb kórképek. Sajnos azonban a legtöbben úgy gondolják, hogy amennyiben a péniszükkel van probléma, úgy férfiasságukban sérültek, így nem szívesen beszélnek róla, még egy urológusnak sem, holott a legtöbb gond nem oldódik meg magától!

Milyen panaszok jöhetnek szóba?

  • Péniszfájdalom szexuális izgalommal és anélkül
  • Fájdalom közösüléskor és közvetlenül utána
  • Kiütések, piros, fehér pöttyök, foltok
  • Göbök a péniszben
  • Merevedés esetén a fityma nem húzható vissza a helyére
  • Elferdült pénisz
  • Pénisztörés
  • Merevedési panaszok stb.

Mi okozhatja a panaszokat?

Előfordul, hogy a pénisz fájdalma kizárólag vizelés közben jelentkezik, amit igen sok különböző probléma idézhet elő. Ezekről a betegségekről a Vizelési problémák oldalunkon olvashat bővebben.

A különböző foltok, felszínes göbök, kiütések többnyire valamilyen fertőzést vagy nemi betegséget valószínűsítenek, melyek azonosítása csak laboratóriumi körülmények közt, tenyésztéssel lehetséges. Ha ilyen tüneteket látunk a hímvesszőn, akkor mielőbb keressünk fel urológust, mert komoly szövődmények is lehetségesek, miközben a gyógyítás sikeres.

A pénisz görbületét, elhajlását többnyire Peyronie-kór okozhatja, amely egy igen ritka betegség, melyet a hímvessző kötőszövetének megvastagodása okoz. A hegesedés hatására a pénisz bármilyen irányba elhajolhat, melyet eleinte merevedéskor, majd később már nyugalmi állapotban is lehet látni, az ok azonban ma még szinte ismeretlen. A pénisztörés ennél jóval fájdalmasabb kórkép, melyet a barlangostestet körülölelő kötőszöveti tok sérülése okoz. A törés évente csak néhány páciens esetében fordul elő, túlságosan heves szex vagy maszturbáció hatására. A baj könnyen azonosító, mivel pattanó hang, azonnali éles fájdalom, a pénisz elernyedése és vérömleny jelentkezik. Ilyen tünetek jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell fordulni!

Hogyan diagnosztizálhatóak, kezelhetőek a gondok?

A pénisz fájdalmának, problémáinak okait többnyire könnyű felderíteni, orvosi konzultáció, képalkotódiagnosztika (CT, MRI, ultrahang) vagy – fertőzések esetében – laboratóriumi vizsgálatok segítségével. A gyógyítás minden esetben betegség-specifikus.

Hogyan előzhetőek meg a problémák?

Egyszerűen fogalmazva: vigyázzunk a péniszünkre! Óvjuk meg a külső behatásoktól, legyen az fertőzés (óvszer) vagy ütés/rugás (szuszpenzor, az ilyen helyzetek elkerülése). Emellett ügyeljünk a személyes higiénére és a hímvesszőt érő vegyianyagokat gondosan válogassuk meg (mosószerek, tusfürdők, stb.).

< Vissza a főoldalra