Heretáji problémák

Herefájdalom – többnyire nem veszélyes, de…!

A herék – elhelyezkedésükből adódóan – gyakran vannak kitéve ütés vagy rúgás veszélyének, a herefájdalom így nem ismeretlen egyetlen férfi számára sem. A gond akkor kezdődik, ha a fájdalom nem akar elmúlni.

A férfiak egyik legérzékenyebb és ennek ellenére talán legkevésbé védett szerve a here. Szinte nincs is olyan férfi, aki élete során egy vagy több alkalommal ne érezne herefájdalmat. Az esetek döntő többségében ez valamilyen külső trauma, ütés vagy rúgás eredményeként jön létre. Azonban emellett is léteznek olyan enyhébb vagy súlyosabb kórképek, melyek kísérő tünete lehet a here fájdalma. Ilyen esetekben érdemes várni egy rövid időt, ha a fájdalom hamar megszűnik, akkor többnyire nincsen komolyabb baj. Orvoshoz akkor érdemes fordulni, ha az érzés huzamosabb ideig fennáll és esetleg erősödik is.

Mik a tünetek?

  • Természetesen az elsődleges tünet a here rövid vagy hosszabb ideig tartó fájdalma
  • Here- vagy herezacskó duzzanat
  • Hányinger, hányás
  • Hasi fájdalom
  • Vizelési inger

Mi okozhatja a herefájdalmat?

Ahogy fentebb már említettük, a leggyakoribb kiváltó ok a herét ért ütés, nyomás vagy rúgás, ám más kiváltó okok is szóba jöhetnek. A herecsavarodás – mely igazából az ondóvezeték megtekeredését jelenti – gyakran jár együtt az ondózsinór csavarodásával is. Ebben az esetben leáll a here vérkeringése, ami éles, szűnni nem akaró fájdalomhoz vezet. A herékhez vezető idegek irritációja szintén állhat a fájdalom hátterében. Gyakran előfordul, hogy székrekedéskor a felgyülemlett széklet nyomja meg ezeket az idegeket, de különböző gyomorbántalmak és vesekő esetén is megtörténhet ugyanez. Bár ritkán, de előfordul az ún. vízsérv, melynek hatására a herezacskóban folyadék kezd el szaporodni. Ez szintén vezethet a szerv fájdalmához, ahogyan a hereviszér-tágulat is, ahol a here vénája betegszik meg, a fájdalom mellett húzó érzést vagy nehéz érzetet is keltve. Közepes vagy erős fájdalommal jár a mellékhere-gyulladás, mely elsősorban a 40 év feletti férfiakat érinti. Maga a betegség sokszor más, alhasi gyulladás szövődményeként jelenik meg. A heredaganat esetében a fájdalom szinte minden esetben elmarad. Ezt a kórképet inkább csak a here méretének, állagának megváltozásáról vagy fájdalommentes duzzanat megjelenéséről lehet felismerni. A heredaganat többnyire 35 éves kor alatt jelentkezik.

Hogyan diagnosztizálható a herefájdalom?

Az orvos először az esetleges külső traumákra vonatkozó kérdéseket tesz fel, majd tapintással megvizsgálja a herék méretét, állapotát, felkutatva az esetleges duzzanatokat is. Ha szervi problémára gyanakszik, akkor vizelet vagy váladékvizsgálat elvégzését, esetleg valamilyen képalkotó diagnosztikai eljárás lebonyolítását rendelheti el. Tumor gyanú esetén a daganatos megbetegedésekre vonatkozó szakmai protokoll szerint jár el a továbbiakban.

Hogyan gyógyítható a herefájdalom?

Ha csupán egy külső trauma okozta a fájdalmat, akkor a here polcolása vagy borogatása megoldja a problémát. Ebben az esetben további eljárás általában nem szükséges. Herecsavarodás esetében a legtöbbször sürgős műtéti eljárás indokolt, mivel vér hiányában a here elhalhat. Az időben elvégzett beavatkozással azonban többnyire ez elkerülhető. Szintén csak műtéti eljárással gyógyítható a hereviszér-tágulat és a vízsérv is, itt az időben elvégzett beavatkozás többnyire jó esélyjel gyógyuláshoz vezet. A mellékhere-gyulladást fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szerek adásával és antibiotikumkúrával orvosolják.

< Vissza a főoldalra