Férfi meddőség

A meddőség nem csak a nőket sújtja

A gyermekáldás elmaradásának hátterében sokszor férfiakat érintő problémák állnak, ilyenek például az ondóutak kórképei, valamint a spermiumképzés zavarai.

Bár a férfi meddőségről általában kevesebb szó esik, az ilyen esetek száma nagyjából azonos a női meddőség kapcsán tapasztalhatóval. Mivel a felmérések szerint a magyar párok 10-18 százaléka esetében áll fenn az egyik vagy mindkét felet érintő meddőség, így beláthatjuk, hogy valóban magas számokról beszélhetünk. A férfiak nemzőképtelensége visszavezethető merevedési zavarokra, magömlési rendellenességekre, illetve magára a férfi meddőségre.

Mit nevezünk férfi meddőségnek?

Általánosságban a spermium nem megfelelő minősége esetén beszélünk férfi meddőségről. A normál ondó jellemzőktől bármilyen eltérés okozhatja a megtermékenyítő képesség gyengeségét vagy éppen teljes hiányát.

Mi okozza a férfi meddőséget?

Bár ritkábban fordul elő, de meddőséget okozhatnak veleszületett genetikai vagy szervi elváltozások is. Ezekben az esetekben a legtöbbször az ondó egyáltalán nem tartalmaz spermiumokat, bár léteznek olyan kórképek, ahol a spermiumszám megfelelő, de azok teljesen mozgásképtelenek. Szintén előfordul, hogy a meddőség hormonális okokra vezethető vissza. A háttérben ilyenkor többnyire a herék- vagy az agyalapimirigy rendellenes működése, vagy működésképtelensége áll. Az egyik leggyakoribb ok viszont az ivarcsatorna fertőzése, amely általában nemi úton terjedő betegség következtében alakul ki. Ez a betegség gyakorlatilag az ondó fentebb felsorolt jellemzői közül bármelyikre hatással lehet. A fertőzés kapcsán előfordulhat az ivarcsatorna átmeneti vagy (hegesedés esetén) végleges elzáródása is, mely értelemszerűen az ondó teljes spermiumhiányát okozza.

< Vissza a főoldalra

Hogyan diagnosztizálják a férfi meddőség okait?

A diagnózis felállításának eszköze az ondóminta vizsgálata, mikroszkóp segítségével. Ezek alapján eldönthető, hogy az ondó mely jellemzője változott meg kóros mértékben. Mivel a fertőzés ténye az ondóból ritkán kimutatható, így arra gyakran a partner visszatérő fertőződéséből következtetnek. A probléma azonosítása nyomán rendeli el a kezelő orvos a szükséges további vizsgálatokat.

Hogyan kezelhető a férfi meddőség?

A genetikai vagy szervi rendellenességek egy részében sajnos nincs mód a meddőség gyógyítására. Olyan esetekben, ha a spermiumok kijutása okoz problémát, akkor a férj saját ivarsejtjeivel is lehetséges a megtermékenyítés, de gyakran az okot megszűntető műtéti beavatkozás is célravezető lehet. Hormonális gondok esetén kézenfekvő lehet ezek kezelése, mely általában meg is oldja a gondokat, míg a fertőzések esetében antibiotikum kúra javallott (mindkét fél részére).

Hogyan előzhető meg a meddőség kialakulása?

Sajnálatos módon az okok többsége megelőzéssel nem zárható ki. Azonban léteznek olyan rizikófaktorok, melyek kizárása esetén csökken a meddőség kialakulásának esélye. Az egyik ilyen káros tényező egyértelműen a dohányzás, mely jól kimutathatóan csökkenti a spermiumok számát. Gyermekvállalás környékén szintén kerülendő a túlzott alkoholfogyasztás és a drogok használata. Az amatőr sportolók és különösen a testépítők által használt – illegális – anabolikus szteroidok is károsan befolyásolják a férfiak megtermékenyítő képességét. Szintén nem csak üres szóbeszéd, hogy a herék működésének árt a túlzott hőmérséklet, így, ha gyermeket szeretnénk, akkor kerülnünk kell a túlságosan szoros és rosszul szellőző nadrágokat, valamint ebben az időszakban a forró fürdő és szauna sem javasolt, bár ezek hatása többnyire átmeneti.