Andropauza

50 év környékén kezdődik a férfi klimax
Elmúlt 50 éves? Csökkent-e a fizikai ereje, kitartása, kondíciója?
Csökkent-e a testi magassága? Csökkent-e a szexuális libidója az utóbbi években?
Tapasztalt-e potencia zavarokat magánál? Jól kezeli a stresszt? Lehet, hogy Önnél is elkezdődött a férfi változó kor.

Mit nevezünk andropauzának?

Andropauzának a férfiak – nőkéhez hasonlatos – változó korát nevezzük. A férfiak szervezete (heréje)– jellemzően 45 éves kor felett – egyre kevesebb tesztoszteront (férfi nemi hormont) termel. Bár az andropauza jellemzően 45 év körül indul el, a tényleges kezdet ettől lényegesen eltérhet, ráadásul a férfiak nem is feltétlenül ekkor kezdik el érzékelni a változásokat, csak jóval később. A férfi klimax azonban közel sem annyira drasztikus és gyors lefolyású, mint a nők esetében. Az andropauza vége egészen 65-70 éves korig elhúzódhat.

Milyen tünetekkel jár az andropauza?

A legfőbb tünetek az ingerlékenység és a fáradékonyság, ezekhez csatlakozhat az alvászavar, valamint gyengeség. Az andropauzán áteső férfiak szexuális vágya lecsökken vagy akár el is múlik, ami merevedési zavarokkal és a nemzőképesség elmúlásával is járhat. Mentálisan szorongás és depresszió léphet fel, e mellett az emlékező és koncentráló készség is sérülhet (sőt az Alzheimer-kór és a férfiklimax összefüggése is kimutatható). A férfiak izomereje és csontsűrűsége is mérséklődik (gyakori a csontritkulás), míg a zsírtömeg növekedésnek indul.

Hogyan diagnosztizálható?

A tünetek megjelenése után egy egyszerű (vérből végzett) hormonvizsgálat könnyedén megállapítja a tesztoszteronszint csökkenését, és így az andropauza kezdetét és/vagy meglétét.

Mi késleltetheti az andropauza kialakulását?

Ebben az esetben is igaz, hogy az egészséges életmód csodákra képes! A sok mozgás, az alkohol fogyasztás csökkentése és a dohányzás elhagyása lehetővé teszi az andropauza késleltetését.

Milyen problémákat okozhat az andropauza?

Könnyű belegondolni, hogy lelkileg milyen megterhelő a férfiasság (vélt vagy valós) elvesztése. Az andropauzán áteső férfiak többségénél kialakul valamilyen mentális probléma, önértékelési zavar. Ez lehet az önbizalom csökkenése és az említett depresszió vagy éppen ellenkezőleg, túlzottan „férfias” konfliktust kereső, túlságosan „bevállalós” viselkedés is. A mentális zavarok mellett azonban szervi problémák is felléphetnek. A tesztoszteron csökkenése vagy eltűnése meglepően sok betegségre hajlamosít. Ezek között előkelő helyet foglalnak el az anyagcsere és keringési rendszert érintő kórképek. Az egészséges életmód kialakítása így nem csak az andropauza kialakulását késleltetheti, de annak később hatásainak csökkentésében is fontos szerepet játszik.

Hogyan kezelhető az andropauza?

A férfi klimax esetében a hormonpótlás jelenthet segítséget. Ennek többféle módja létezik, amelyeknek eltérőek az előnyei és hátrányai, így azokat javasolt minden esetben a kezelőorvossal átbeszélni. A férfi hormon pótlása rendszeres ellenőrző vizsgálatokkal jár, nem csak a beállítás időszakában.

Ne szenvedjen a stressztől, a munkától, élje könnyedén a napjait és tegye boldoggá párját az ágyban! Rendelkezésre áll a segítség!

< Vissza a főoldalra